Windmolens in zee: Vattenfall moet 2 miljoen euro huur betalen 

 In Nieuws

De windmolens in zee gaan er echt komen, ondanks de vele protesten van inwoners aan de kust. Waar je nu nog eindeloos over zee uit kan kijken, kijk je straks tegen een groot windmolenpark aan als je kijkt vanaf de Scheveningse kust. Een kleine 20 kilometer uit de kust vandaan zal daar windpark Hollandse Kust Zuid worden gerealiseerd, waarvan Vattenfall de helft zal gaan huren. 

Vattenfall won de veilig voor de windmolens in zee

Dat de windmolens in zee gerealiseerd zouden gaan worden, dat was al bekend. Er wordt ook nog nagedacht over het plaatsen van windmolens in zee langs de kust bij Katwijk, Zuid-Holland. Het windpark is eigenlijk opgedeeld in twee helften. De eerste helft wordt door Vattenfall gebouwd zonder subsidie. Dit is in 2018 al bepaald door de energiemaatschappij, die toen nog Nuon heette. Voor de bouw van de andere helpt van het windpark werd een veiling gehouden en deze veiling werd gewonnen door Vattenfall. Dit betekent dat Vattenfall uiteindelijk het hele windpark heeft. 

Vattenfall moet 2 miljoen euro aan huur gaan betalen

De helft van het windmolenpark dat werd geveild moet worden gehuurd en Vattenfall is de ‘gelukkige’ die 2 miljoen euro huur per jaar mag gaan betalen voor de windmolens in zee. Natuurlijk zijn er ook nog kosten voor het zorgen voor een aansluiting van het park op het stroomnet. Deze kosten hoeven niet te worden voldaan door Vattenfall, maar zullen door overheidsonderneming Tennet worden voldaan. 

Voldoende voor 1 miljoen huishoudens

Voor de huur van de helft van het windmolenpark legt Vattenfall jaarlijks 2 miljoen neer en de andere helft is al van Vattenfall. Het windmolenpark kan uiteindelijk 1 miljoen huishoudens voorzien van stroom. Wanneer je het zo bekijkt is de 2 miljoen euro aan huur natuurlijk maar een zakcentje. De bouw van het windmolenpark zal in 2022 van start gaan. 

Tijd om over te stappen?

Vattenfall heeft grootse plannen voor de toekomst, maar ook andere energiemaatschappijen zijn volop bezig met het maken van duurzame toekomstplannen. Ben jij benieuwd of het zinvol is om over te stappen? Dan kun je bij ons eenvoudig energie vergelijken om de meest voordelige optie te vinden.

Recent Posts

Leave a Comment

nuon wordt vattenfallenergiebelasting-omlaag-2020