Hernieuwbare energie groeit hard, maar niet hard genoeg

 In Nieuws

Hernieuwbare energie speelt een steeds belangrijkere rol. Uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat we nog uitsluitend gebruik maken van hernieuwbare energie, maar op dat punt zijn we nog lang niet. Er is dus nog heel veel werk aan de winkel en energieleveranciers zijn nog lang niet op het punt waar zij uiteindelijk wel naartoe moeten. Toch mag het zeker niet allemaal alleen maar negatief zijn, want er wordt wel een grote groei in hernieuwbare energie gezien. We gaan dus in elk geval de goede kant op. 

Groei hernieuwbare energie komt door zonnepanelen

Het IEA, ofwel het Internationale Energie Agentschap, heeft een rapport gepubliceerd dat laat zien dat het vooral de zonnepanelen zijn die zorgen voor de flinke groei in hernieuwbare energie. Het rapport laat ook een belangrijke voorspelling zien, namelijk dat het aanbod van hernieuwbare energie met ongeveer de helft toe zal nemen in de komende vijf jaar, dus tussen 2019 en 2024. De zonnepanelen zijn naar schattig goed voor ongeveer 60 procent van de groei van het aanbod van hernieuwbare energie. Voornamelijk bedrijven zijn hier verantwoordelijk voor. 

Nog steeds niet genoeg hernieuwbare energie

De groei van het aanbod van hernieuwbare energie is natuurlijk spectaculair te noemen, maar het IEA geeft ook aan dat dit nog lang niet voldoende is om de gestelde klimaatdoelen van Parijs daadwerkelijk te behalen. Fatih Birol, de directeur van het IEA, geeft aan dat hernieuwbare energie op dit moment wel al op de tweede plek staat van grootste energiebronnen wereldwijd. Echter, als de lange termijn klimaatdoelen en doelen voor stroomtoegankelijkheid en luchtkwaliteit behaald moeten worden, dan moet de inzet van de hernieuwbare energie nog een stuk versnellen. 

Tijd voor zonnepanelen?

Hoe meer zonnepanelen, hoe meer hernieuwbare energie. Die boodschap is duidelijk. Helaas kan niet iedereen zelf zonnepanelen aanschaffen door de vrij hoge kosten. Daarnaast zijn huurders natuurlijk afhankelijk van hun woningcorporatie. Energieleveranciers begrijpen goed welke kant het op moet en diverse partijen bieden consumenten voordelige mogelijkheden voor het laten plaatsen van zonnepanelen. Wil jij overstappen naar een energieleverancier die goed bij jou én bij de klimaatdoelen past? Vergelijk de energieleveranciers dan onafhankelijk bij ons. 

Recent Posts

Leave a Comment

energiebelasting-omlaag-2020