Energietarieven omhoog door investeringen

 In Nieuws

Gaan de energietarieven omhoog of toch omlaag? De laatste tijd hebben we vanuit de overheid vooral gehoord dat we allemaal kunnen rekenen op een verlaging van de tarieven voor energie. In de praktijk blijkt het helaas anders en gaan de energietarieven omhoog op de korte termijn. Dit heeft in de basis niets te maken met de plannen van de overheid. Het heeft alles te maken met de netbeheerders. Zij moeten de energietarieven omhoog doen om eigen investeringen te kunnen goedmaken. 

Energietarieven omhoog door grote investeringen

De vraag naar energie in Nederland stijgt hard. Dit heeft te maken met meerdere zaken, zoals de toename van de aanwezigheid van elektrische voertuigen in ons land. Daarnaast maken steeds meer mensen gebruik van een warmtepomp en ook hiervoor is meer elektriciteit nodig. De netbeheerders geven aan dat het elektriciteitsnetwerk in ons land op dit moment te zwak is om te kunnen voldoen aan de groeiende vraag naar elektriciteit. Eén warmtepomp vraagt om evenveel elektriciteit als meerdere droogmachines bij elkaar. Een enkele Tesla verbruikt energie dat gelijk staat aan het energieverbruik van 10 huishoudens. Zo kunnen we goed zien hoe groot de vraag per product is en is het, in zekere zin, begrijpelijk dat de vraag groter wordt dan het aanbod. Hierdoor moeten de netbeheerders grote investeringen doen en die investeringen zorgen ervoor dat de energietarieven omhoog gaan. 

De kosten lopen op naar 30 miljard euro

Binnen 10 jaar moeten er maar liefst 1,7 miljoen openbare laadpalen in Nederland worden gerealiseerd. Er komen meer elektrische auto’s en deze moeten eigenlijk overal goed opgeladen kunnen worden. Daarnaast moeten veel Nederlandse huishoudens van het gas af. In de komende 10 jaar moeten ongeveer 1,5 miljoen woningen in ons land overschakelen van aardgas op een alternatief. De warmtepomp ligt vaak het meest voor de hand. De netbeheerders moeten veel investeren om aan deze stijgende vraag naar energie te kunnen blijven voldoen. Naar verwachting moeten zij 25 tot wel 30 miljard euro investeren en dit gaan de burgers merken in de portemonnee. 

Met hoeveel gaan de energietarieven omhoog?

Dit is natuurlijk per huishouden verschillend, maar de Nederlandse huishoudens moeten erop rekenen dat zij jaarlijks minimaal enkele tientallen euro’s duurder uit zullen zijn. Natuurlijk wil jij zo voordelig mogelijk uit zijn voor je energie. Daarom kun je bij ons onafhankelijk alle energieleveranciers vergelijken. Zo vind je bij ons altijd de meest voordelige optie voor jou. 

Recent Posts

Leave a Comment