Energiekosten gaan met 360 euro omhoog in 2019

 In Nieuws

Het leven gaat flink duurder worden in 2019. Niet alleen gaat het belastingtarief van 6 procent naar 9 procent, wat we natuurlijk in de portemonnee gaan voelen bij het afrekenen in de supermarkt, maar we moeten ook flink meer gaan betalen voor energie. Gemiddeld zal een Nederlands huishouden 360 euro meer moeten gaan betalen op jaarbasis.

Energiekosten blijven stijgen
In 2018 kregen we al te maken met flink stijgende energiekosten. De kosten stegen namelijk met gemiddeld 190 euro voor een Nederlands huishouden op jaarbasis. We dachten dat dat al een behoorlijke prijsstijging was, maar nu blijkt dat het nog veel erger kan. Eneco heeft al bekend gemaakt dat het tarief per kubieke meter gas per 1 januari 2019 verhoogd zal worden met 7 cent. Ook stroom wordt duurder, maar in verhouding stijgen de gasprijzen het hardst. Dit heeft te maken met de sterk stijgende inkoopprijzen van gas. Andere energieleveranciers, zoals Essent en Nuon, willen op dit moment nog geen uitspraken doen over de nieuwe consumententarieven.  

Belastingen spelen ook een rol
De belastingen stijgen eigenlijk nog harder dan de energietarieven, waardoor we alleen al daardoor gemiddeld 160 euro per jaar meer gaan betalen voor energie. De opslag duurzame energie zorgt voor de grootste prijsstijging, maar ook de gasbelasting gaat flink omhoog. Daarnaast stijgen de netbeheerkosten met 7 euro en er wordt gemiddeld een ruime 60 euro minder belastingkorting gegeven op de energie. Hoe je het ook wendt of keert, uiteindelijk gaan we in 2019 allemaal flink meer betalen. Het advies luidt dan ook om de maandbedragen bij de energieleverancier zelf te verhogen wanneer de energiemaatschappij dit niet zelf doet. Dit voorkomt dat je een flink dure eindafrekening in de bus krijgt in het voorjaar.

Blijf energieleveranciers vergelijken!
De meeste energieleveranciers willen hun nieuwe tarieven voor 2019 nog niet openbaar maken. Wat zij er wel over kwijt willen is dat de tarieven in geen geval zullen gaan dalen. Je weet dus niet welke maatschappij de tarieven met welk bedrag gaat verhogen. Juist daarom is het belangrijk om goed te blijven vergelijken, zodat je zo voordelig mogelijk uit bent. Het leven wordt in 2019 toch al flink duurder. Natuurlijk kun je altijd vrijblijvend bij ons vergelijken om zo veel mogelijk te besparen op je energiekosten.

Recent Posts

Leave a Comment