Energiebelasting omlaag in 2020: wat betekent dat?

 In Nieuws

Dat de energiebelasting omlaag gaat in 2020, dat is goed nieuws, toch? Veel mensen wilden al bijna de vlag uit gaan hangen: eindelijk een fijn financieel mazzeltje in het vooruitzicht. Als de energiebelasting omlaag gaat, zoals is aangegeven op Prinsjesdag, dan houden we weer lekker een beetje extra over in de portemonnee. Helaas moeten wij je teleur gaan stellen, want dit is niet juist. Ondanks de verlaging ga je toch meer betalen voor je energie in 2020. 

De energiebelasting omlaag met 100 euro per huishouden

Maar we hebben het toch allemaal gehoord? Op Prinsjesdag werd aangekondigd dat de energiebelasting omlaag gaat in 2020 en wel met 100 euro per gemiddeld huishouden. Dit is inderdaad zo aangekondigd, maar zoals wel vaker het geval is zit er een addertje onder het gras. Voor de aankondiging heeft het kabinet namelijk een berekening gemaakt op basis van een verbruik dat veel lager ligt dan werkelijk het geval is bij het gemiddelde Nederlandse huishouden. Dit zorgt ervoor dat de verlaging van de energiebelasting veel lager lijkt dan deze in werkelijkheid is. 

Wat zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek?

De enige echte rekenmeesters zijn natuurlijk te vinden bij het Centraal Bureau voor de Statistiek, ofwel het CBS. Het CBS geeft aan dat de energierekening op jaarbasis in 2018 is gestegen met gemiddeld 334 euro per huishouden. Doordat het kabinet met te lage cijfers heeft gerekend is de verlaging niet 100 euro, maar gemiddeld per huishouden slechts 66 euro. Dat is al een heel verschil. De te lage inschatting van het kabinet is niet nieuw, want dezelfde fout werd een jaar eerder ook gemaakt. Wanneer we dan naar de conclusie kijken, dan is deze vrij duidelijk. De energiebelasting omlaag zorgt voor een voordeel van 66 euro per huishouden, maar ten opzichte van 2018 zal ieder huishouden toch weer meer gaan betalen aan energiebelasting. 

Dan maar een voordelige energieleverancier

Dat je geen extra euro’s in de portemonnee overhoudt als de energiebelasting omlaag gaat in 2020, dat is natuurlijk een tegenvaller. Gelukkig kun je wel extra besparen op je energierekening, namelijk door te kiezen voor een voordelige energieleverancier. Deze vind je snel, eenvoudig en volledig onafhankelijk door bij ons de diverse energieleveranciers te vergelijken. 

 

Recent Posts

Leave a Comment