Boete energieleverancier: mag dat zomaar?

 In Nieuws

Boete energieleverancier, ofwel een opzegvergoeding omdat je overstapt, mag dat nu echt zomaar? Helaas mag het inderdaad en de bedragen zijn zeker niet klein. Veel mensen stappen over naar een andere energieleverancier om te kunnen besparen op de maandlasten, maar de relatief hoge boetebedragen snoepen direct een aardig deel van de besparing op. Je bent ook nog eens verplicht om het boetebedrag te betalen. Maar hoeveel mag een energiemaatschappij in rekening brengen? Dit is afhankelijk van hoe lang je lopende contract nog geldig is. Wij vertellen je hier meer over.

Boete energieleverancier bij contractbreuk

Je kunt een boete van je energieleverancier krijgen als je contractbreuk pleegt. Dit betekent dat je jouw energiecontract bij de maatschappij beëindigt terwijl deze nog niet verlopen is. Hoe lang het contract nog door zou lopen is bepalend voor het uiteindelijke boetebedrag. Daarnaast is het zo dat stroom en gas van elkaar worden gescheiden als het om de boete gaat. Je betaalt dus één boete voor stroom en één boete voor gas als je voor allebei een contract bij je energieleverancier hebt.

Hoeveel moet je betalen aan boete / opzegvergoeding?

Loopt je contract officieel nog 1,5 jaar of korter? Dan betaal je 50 euro boete voor gas en 50 euro voor stroom. Loopt je contract pas af over 1,5 tot 2 jaar vanaf het moment van opzeggen? Dan betaal je voor beide producten 75 euro boete, dus 150 euro als je stroom en gas afneemt. Dit bedrag wordt verhoogd naar 200 euro, dus 100 voor stroom en 100 voor gas, wanneer je contract afloopt tussen de 2 en 2,5 jaar vanaf het moment van opzeggen. Loopt je contract nog langer dan 2,5 jaar? Dan kan de boete oplopen tot 250 euro, namelijk 125 euro voor stroom en 125 euro voor gas.

Overstappen kan zeker lonen

Het is dus in alle gevallen zeker wel de moeite om eerst even te bekijken hoe lang je contract nog loopt, zodat je weet hoe hoog de eventuele boete energieleverancier is. Overstappen kan toch wel lonen, zeker ook omdat er steeds meer energiemaatschappijen zijn die jouw boete vergoeden als je naar hen overstapt. Bij ons kun je natuurlijk altijd energieleveranciers vergelijken om te zien hoeveel je kunt besparen.

Recent Posts

Leave a Comment

zonnepanelen-huurwoninglokale energie